Красимир Стефанов: Започваме проверка на работодатели, сключили 164 000 трудови договори на половин работен ден

12 Юли 2011

 

НАП започва проверки на 164 000 трудови договора, сключени на половин работен ден. Това съобщи в интервю за БНТ изпълнителният директор на агенцията г-н Красимир Стефанов. Проверките ще се извършват съвместно с инспекторите на изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” и ще обхванат цялата страна. Целта е да се пресече порочната практика да се наемат служители на 4 часов работен ден, а в същото време те да изпълняват служебните си задължения за много по-дълго време, обясни изпълнителният директор на НАП. По думите му е много важно и самите работници да осъзнаят, че подписвайки подобни договори, те вредят на себе си, тъй като им се зачита по-малък трудов стаж, отколкото са изработили и не могат да ползват пълноценно обезщетенията, които им се полагат.  

Красимир Стефанов съобщи още, че проверките в Черноморските курорти продължават, както и контролът по търговските обекти след 17,30 ч. Според изпълнителния директор големите заведения и магазини по морето, които бяха обект на проверки през миналата година, вече са се дисциплинирали и издават надлежно касови бележки, отчитат оборотите си. Проблем обаче остават малките търговски обекти и върху тях ще бъдат насочени усилията на инспекторите от НАП тази година.

Нова информационна система ще спира измамите и неплащането на данъци и акцизи при сделките с горива, съобщи още Стефанов. Софтуерът ще свърже НАП с данъчните складове под митнически контрол. По думите на Стефанов по този начин НАП ще получава цялостна и навременна информация за пълното движение на количествата с гориво. Ще могат да се сравняват количествата, които са внесени в страната, напуснали са данъчните складове и съответно са реализирани на пазара чрез бензиностанциите или по друг начин. Проектът за изграждането на информационната система е дело на работна група от Агенция „Митници” и НАП и се очаква да се реализира след като бъде осигурено финансиране от Министерство на финансите.

Сподели във Фейсбук Сподели в Туитър Сподели в Гугъл Печат
Създаден на: 12.07.2011
Затвори